SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

biały cukier

  • [...] stanom zapalnym, ale i znacznej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega 6. 4. Mąka wysokiego przemiału Rafinowane produkty mączne, takie jak np. biały chleb, mogą przyczyniać się do nasilenia stanów zapalnych. Kwestia ta nie tylko dotyczy osób uczulonych na gluten, ale także każdego z nas. W okresie rekonwalescencji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4046 Data: 2021-11-20 10:49:30
  • Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 661 Data: 2023-10-29 18:54:46
  • Węglowodany w diecie sportowca - ile i jakie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2728 Data: 2022-05-22 16:06:58
  • [...] wysokoprzetworzonej żywności, rafinowanych zbóż i dodatku cukru. Pokarmy, które należy ograniczać. Przetwory mięsne: boczek kiełbasa wędliny kupne Rafinowane węglowodany: biały chleb biały ryż bułeczki rogaliki Produkty dodatkiem cukru i słodycze: napoje gazowane pączki ciasta ciasteczka cukierki Fast food: frytki hamburgery panierowane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 829 Data: 2021-08-27 11:07:21
  • Jak podaż glukozy, fruktozy i cukru wpływa na zdrowie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] najgorzej oddziaływała dawka 80 g fruktozy dziennie, zwiększała stężenie CRP o 109%. Jednak nawet podawanie 40 g fruktozy dziennie zwiększało CRP o ~83%. Czy zwykły cukier (biały, brązowy itd.) był lepszy? Nie! Zwiększał stężenie CRP o 106%. Nie powinno to dziwić, bo cukier to w 50% glukoza i w 50% fruktoza, więc mamy w pakiecie wszystko, czego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3605 Data: 2021-11-20 11:58:10
  • Grillowanie dla początkujących - mini poradnik grillowania

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach grillowanego jedzenia podczas długo wyczekiwanych ciepłych dni wiosny? Sezon na grilla kojarzy się zwykle ze zbliżającym się latem, powrotem do bardziej bogatego życia towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu.  Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1969 Data: 2021-05-21 12:33:16
  • 7 przykazań stosowania węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8306 Data: 2018-07-02 13:47:04
  • [...] ilości insuliny. Podwyższone stężenie glukozy jest w stanie zniszczyć większość narządów w ciele, gdyż cukier w nadmiarze staje się trucizną (nie chodzi tylko o cukier biały czy brązowy - sacharozę dostarczamy z diety – ale o endogenną glukozę, której stężenie reguluje wątroba). Podwyższone stężenie insuliny na czczo również jest markerem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1214 Data: 2022-06-05 15:23:59
  • Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7066 Data: 2020-08-13 23:00:56
  • [...] się to krokiem w dobrą stronę. A co z ryżem? Ponadto w badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie ugotowanego białego ryżu zwiększyło zawartość skrobi opornej. Gotowany biały ryż schłodzony przez 24 godziny w temperaturze 4°C, a następnie ponownie podgrzany charakteryzował się wywołaniem słabszej odpowiedzi glikemicznej w porównaniu ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2121 Data: 2022-11-05 16:15:33
  • Nutlove Crunchy Flakes - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] jogurt. Ilość warstw zależna od apetytu i wysokości naczynia. Uważaj jednak, bo Crunchy Flakes wciąga. Skład Kasza manna z pszenicy, substancja słodząca: maltitol, ryż biały, olej kokosowy, cynamon (0,7%), sól, emulgator: lecytyna z soi. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 383 kcal Tłuszcz: 14 g (w tym kwasy tłuszczowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1380 Data: 2022-02-07 12:29:45
  • witam chciałbym zapytac co sądzicie (pytam teoretycznie) o tym żeby jako źródło węglowodanów prostych po treningu przyjąc zwykly biały cukier? Wiadomo ze mamy przyjmowac po treningu cukry proste o jak najwyższym IG, czyli teoretycznie biały cukier jest można by żec idealny. jakie jest Wasze zdanie, za i przeciw?

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 11033 Data: 2011-06-28 07:38:01 Szacuny postu: 3 (cały temat: 0)
  • Cukier Bialy a Brazowy?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam. Jaka jest dokladna roznica pomiedzy cukrem bialym a cukrem brazowym?

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 3993 Data: 2010-08-23 23:48:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • cukier biały

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    Siemanko. Dodaję ten produkt do ryżu i twarogu, około 5 łyżeczek ba dzień. Szkodzi to jakoś? Jest włączony w bilans kaloryczny. Lepiej go zastąpić czy może być ? :)

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 705 Data: 2016-10-05 22:09:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Cukier biały?????

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Ile można dziennie cukru i czy wogóle można???

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1511 Data: 2004-11-11 23:16:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • 2800 kcal z cukru - wpływ na organizm

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Hej. Czy cos szczegolnego się stanie w wyglądzie , samopoczuciu, jeżeli w ciągu jednego dnia , jeślibyśmy tylko sam biały cukier ? Załóżmy że moje zero kaloryczne to 2800 i bym zjadł tyle samo kcal cukru

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 151 Data: 2024-04-12 08:20:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] zdrowiu, stał się obok zwiększonego stresu i zanieczyszczenia środowiska główną przyczyną tzw. chorób cywilizacyjnych. Biały cukier, białą sól i białą mąkę określono mianem białych trucizn. Znamienne jest, że tak samo nazywa się narkotyki. Oczyszczanie produktów spożywczych niejednokrotnie pozbawia ich bardzo wartościowych składników. Skrobia, [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 15508 Data: 2008-09-20 10:57:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Walory zdrowotne diety śródziemnomorskiej.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] czy rzadko już niestety spotykana - jaglana. Ryż - tylko nie polerowany - brązowy, a jeszcze lepiej - dziki, indiański. Produkty takie znacznie bardziej, niż biała mąka czy biały ryż, bogate są w błonnik, jakże potrzebny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego oraz witaminy z grupy B. Kuchnia basenu Morza Śródziemnego preferuje czosnek, [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 12929 Data: 2005-03-22 07:18:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] się na proste i złożone. Oto najważniejsze spośród tych występujących w żywności: proste mają słodki smak glukoza i fruktoza obecne w owocach i miodzie sacharoza tradycyjny biały cukier, uzyskiwany z buraków cukrowych i trzciny cukrowej; pewną jej ilość zawierają też ananasy i marchew; mniej więcej o połowę mniej słodka niż fruktoza i dwa razy [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 15581 Data: 2006-11-12 11:14:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ciekawy artykuł: "Rafinowany cukier"

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] niż zjedzenie kilku uncji cukru. Cukier wszystkich rodzajów - naturalne cukry, takie jakie znajdują się w miodzie i owocach (fruktoza), jak również rafinowany biały cukier (sacharoza) - ma skłonność do blokowania wydzielania soków żołądkowych oraz hamujący wpływ na naturalną zdolność ruchu żołądka. Cukry nie są trawione w ustach [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 4399 Data: 2009-03-07 15:18:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)