[...] stanom zapalnym, ale i znacznej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega 6. 4. Mąka wysokiego przemiału Rafinowane produkty mączne, takie jak np. biały chleb, mogą przyczyniać się do nasilenia stanów zapalnych. Kwestia ta nie tylko dotyczy osób uczulonych na gluten, ale także każdego z nas. W okresie rekonwalescencji [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
[...] najgorzej oddziaływała dawka 80 g fruktozy dziennie, zwiększała stężenie CRP o 109%. Jednak nawet podawanie 40 g fruktozy dziennie zwiększało CRP o ~83%. Czy zwykły cukier (biały, brązowy itd.) był lepszy? Nie! Zwiększał stężenie CRP o 106%. Nie powinno to dziwić, bo cukier to w 50% glukoza i w 50% fruktoza, więc mamy w pakiecie wszystko, czego [...]
Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach grillowanego jedzenia podczas długo wyczekiwanych ciepłych dni wiosny? Sezon na grilla kojarzy się zwykle ze zbliżającym się latem, powrotem do bardziej bogatego życia towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu. Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel [...]
Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]
[...] ilości insuliny. Podwyższone stężenie glukozy jest w stanie zniszczyć większość narządów w ciele, gdyż cukier w nadmiarze staje się trucizną (nie chodzi tylko o cukier biały czy brązowy - sacharozę dostarczamy z diety – ale o endogenną glukozę, której stężenie reguluje wątroba). Podwyższone stężenie insuliny na czczo również jest markerem [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
[...] się to krokiem w dobrą stronę. A co z ryżem? Ponadto w badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie ugotowanego białego ryżu zwiększyło zawartość skrobi opornej. Gotowany biały ryż schłodzony przez 24 godziny w temperaturze 4°C, a następnie ponownie podgrzany charakteryzował się wywołaniem słabszej odpowiedzi glikemicznej w porównaniu ze [...]
[...] jogurt. Ilość warstw zależna od apetytu i wysokości naczynia. Uważaj jednak, bo Crunchy Flakes wciąga. Skład Kasza manna z pszenicy, substancja słodząca: maltitol, ryż biały, olej kokosowy, cynamon (0,7%), sól, emulgator: lecytyna z soi. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 383 kcal Tłuszcz: 14 g (w tym kwasy tłuszczowe [...]
witam chciałbym zapytac co sądzicie (pytam teoretycznie) o tym żeby jako źródło węglowodanów prostych po treningu przyjąc zwykly biały cukier? Wiadomo ze mamy przyjmowac po treningu cukry proste o jak najwyższym IG, czyli teoretycznie biały cukier jest można by żec idealny. jakie jest Wasze zdanie, za i przeciw?
Siemanko. Dodaję ten produkt do ryżu i twarogu, około 5 łyżeczek ba dzień. Szkodzi to jakoś? Jest włączony w bilans kaloryczny. Lepiej go zastąpić czy może być ? :)
Hej. Czy cos szczegolnego się stanie w wyglądzie , samopoczuciu, jeżeli w ciągu jednego dnia , jeślibyśmy tylko sam biały cukier ? Załóżmy że moje zero kaloryczne to 2800 i bym zjadł tyle samo kcal cukru
[...] zdrowiu, stał się obok zwiększonego stresu i zanieczyszczenia środowiska główną przyczyną tzw. chorób cywilizacyjnych. Biały cukier, białą sól i białą mąkę określono mianem białych trucizn. Znamienne jest, że tak samo nazywa się narkotyki. Oczyszczanie produktów spożywczych niejednokrotnie pozbawia ich bardzo wartościowych składników. Skrobia, [...]
[...] czy rzadko już niestety spotykana - jaglana. Ryż - tylko nie polerowany - brązowy, a jeszcze lepiej - dziki, indiański. Produkty takie znacznie bardziej, niż biała mąka czy biały ryż, bogate są w błonnik, jakże potrzebny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego oraz witaminy z grupy B. Kuchnia basenu Morza Śródziemnego preferuje czosnek, [...]
[...] się na proste i złożone. Oto najważniejsze spośród tych występujących w żywności: proste mają słodki smak glukoza i fruktoza obecne w owocach i miodzie sacharoza tradycyjny biały cukier, uzyskiwany z buraków cukrowych i trzciny cukrowej; pewną jej ilość zawierają też ananasy i marchew; mniej więcej o połowę mniej słodka niż fruktoza i dwa razy [...]
[...] niż zjedzenie kilku uncji cukru. Cukier wszystkich rodzajów - naturalne cukry, takie jakie znajdują się w miodzie i owocach (fruktoza), jak również rafinowany biały cukier (sacharoza) - ma skłonność do blokowania wydzielania soków żołądkowych oraz hamujący wpływ na naturalną zdolność ruchu żołądka. Cukry nie są trawione w ustach [...]